Målet med bloggen

Verksamheten i förskoleklassen ska genomsyras av lek, skapande arbete och elevernas eget utforskande i enlighet med Lgr 11. I förskoleklassen är eleverna delaktiga i en verksamhet som stimulerar till lärande och lek. Vi arbetar för att främja elevernas nyfikenhet och naturliga lust och glädje att lära. Det är viktigt att eleverna känner trygghet, motivation att lära och tillit till sin egen förmåga.
Syftet med denna blogg är att synliggöra förskoleklassernas viktiga verksamhet i hela vår kommun samt sprida goda tips och idéer.

Vår verksamhet utgör en viktig länk i det livslånga lärandet!

fredag 27 maj 2016

Sagokortlek



Ett material som vi använder ganska flitigt i förskoleklassen, och som eleverna uppskattar mycket, är en Sagokortlek från Sama.
Kortleken innehåller 110 olika kort med motiv på platser, figurer, ting, djur och händelser.
Vi använder kortleken vid sago- och fruktstunder med eleverna och skapar tillsammans en berättelse genom att alla eller några får dra var sitt kort och föra sagan framåt.
Vi använder även kortleken vid svenska- och språksamlingar där vi, efter författadet av berättelsen, skapar böcker tillsammans.
Det fungerar utmärkt att använda i kombination med ASL (Skriva sig till läsning) där eleverna kan använda kortleken som inspiration till handlingen.
/Trekantenskolan

onsdag 11 maj 2016

Fruktdiagram

 
(Jag har inte kommit underfund med hur man vänder bilden...)
Undersök tillsammans vilka frukter eleverna har med sig till frukstunden (alt. favoritfrukt).
Använd multilink för att synligggöra praktiskt och dokumentera sedan med att göra egna stapeldiagram.
Träna samtidigt på begreppen flest/färst.
Diagrammet finns att hämta på lektion.se.
/Stina Trekantenskolan

fredag 6 maj 2016

Lika med och inte lika med.


Vi har den senaste tiden arbetat med våra tecken "lika med" och "inte lika med" på matematikstunderna. Genom att lära känna dessa tecken och dess innebörd, så blir det enkare för eleverna att förstå syftet med = (det ska vara lika mycket på båda sidorna om tecknet, ungefär som en våg.)
Vi har arbetat praktiskt med plockmaterial på golvet, arbetat gemensamt på storskärmen, arbetat praktiskt enskilt och gjort div. arbetsblad.
/ Trekantenskolan